Les Lectines et Les Diètes Selon le Groupe Sanguin ou Génotype

17 octobre 2016 par maty185

Les lectines sont des protéines qui se lient spécifiquement et de façon réversible à certains glucides. Elles interviennent dans divers processus biologiques, au niveau de la reconnaissance entre les cellules (par exemple lors de réponses immunitaires, d’infections).

Elles ont un pouvoir anti-cancer mais peuvent provoquer des allergies selon les personnes et leur prédisposition génétique. Il y a plusieurs sortes de lectines et elles sont toutes différentes.  Il est fortement recommandé de tremper et faire cuire les aliments en contenant pour éviter les effets négatifs…. La germination et la fermentation élimine aussi en grande partie les lectines alors il serait déplorable de les éliminer de notre alimentation.

Une substance protégeant les cellules des intestins peut être dégradée par des infections ce qui permettrait par la suite aux lectines de blesser les intestins, ceci se manifestant par des intolérences au gluten, au soja, aux tomates, aux poivrons, des problémes d’arthrite et de diabète, etc…

Des lectines ont été utilisés dans certaines variétés de pommes de terre (ex. lectine du perce-neige) et tomates OGM ( lectine du latex) entre autres.  Il y a toujours controverse à ce sujet.

Voici plusieurs liens avec plus de détails sur les lectines alimentaires…

Effets alimentaires

La consommation d’aliments riches en lectines peut causer diarrhées, nausées, et vomissements. Par exemple les fortes teneurs du soja en lectine SBA (soybean agglutinin) affectent l’intestin grêle (fixation sur les villosités des cellules en brosse, et modification de leur métabolisme). Une cuisson ménagère après trempage quelques heures suffit pour supprimer la toxicité relative des lectines dans les graines. Cependant, certaines lectines (exemple du haricot) résistent davantage à la chaleur que d’autres. Aussi, les lectines peuvent causer des irritations et excès d’excrétion de la muqueuse intestinale, et conséquemment affecter la capacité d’absorption intestinale. À long terme, elles peuvent causer des allergies, déficiences nutritionnelles ou immunologiques4.

Les lectines pourraient induire une résistance à la leptine, hormone qui régule les réserves de graisse5.

lire plus source: https://fr.wikipedia.org/wiki/Lectine

Les Lectines Alimentaires Causent-elles des maladies?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1115436

List of Foods that Contain Lectin

http://www.livestrong.com/article/305368-list-of-foods-that-contain-lectin/

Se nourrir selon son type

The Blood Type Diet® The Most popular Personalized diet system in the world:

http://www.dadamo.com

Dietary Lectins: Everything You Need to Know

https://authoritynutrition.com/dietary-lectins

 

Department of Animal Science – Plants Poisonous to Livestock –

PLANT LECTINS:

http://poisonousplants.ansci.cornell.edu/toxicagents/lectins.html

The Pusztai affair is a controversy that began in 1998. Protein scientist Árpád Pusztai went public with unpublished research he was conducting at the Rowett Institute with genetically modified potatoes. He claimed that the GM potatoes had stunted growth and repressed the subjects’ immune systems, while thickening their gut mucosa. He was severely criticized for making the announcement before the experiment was complete, much less peer-reviewed, and for the experiment’s design, methodology and analysis. The study was eventually published, triggering further controversy. Pusztai was suspended and misconduct procedures were used to seize his data and ban him from speaking publicly. The Institute did not renew his annual contract.

lire plus source:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pusztai_affair

https://fr.wikipedia.org/wiki/Affaire_Pusztai

Toxicity

Digestion and immune distress

Foods with high concentrations of lectins, such as beans, cereal grains, seeds, nuts, and potatoes, may be harmful if consumed in excess in uncooked or improperly-cooked form. Adverse effects may include nutritional deficiencies, and immune (allergic) reactions.[16] Possibly, most effects of lectins are due to gastrointestinal distress through interaction of the lectins with the epithelial cells of the gut. A recent in vitro study has suggested that the mechanism of lectin damage may occur by interfering with the repair of already-damaged epithelial cells.[17]

Lectins are considered another major family of protein antinutrients (ANCs), which are specific sugar-binding proteins exhibiting reversible carbohydrate-binding activities. Lectins are similar to antibodies in their ability to agglutinate red blood cells.

The toxicity of lectins has been identified by consumption of food with high lectin content, which may lead to diarrhea, nausea, bloating, and vomiting.

Many legume seeds have been proven to contain high lectin activity, termed hemagglutinating activity. Soybean is the most important grain legume crop in this category. Its seeds contain high activity of soybean lectins (soybean agglutinin or SBA). SBA is able to disrupt small intestinal metabolism and damage small intestinal villi via the ability of lectins to bind with brush border surfaces in the distal part of small intestine.[citation needed]

Heat processing can reduce the toxicity of lectins, but low temperature or insufficient cooking may not completely eliminate their toxicity, as some plant lectins are resistant to heat.

Lectin and leptin resistance

Lectin may cause leptin resistance, affecting its functions (signal have high levels of leptin and several effects gathering to protect from lipid overload), as indicated by studies on effects of single nucleotide polymorphisms on the function of leptin and the leptin receptor.[18] Such leptin resistance may translate into diseases, notably it could be responsible for obesity in humans who have high levels of leptin.

Lectin may involve in pattern recognition and pathogen elimination in the innate immunity of vertebrates including fishes.[19]

https://en.wikipedia.org/wiki/Lectin

Genetically Engineered Foods
How to Avoid Genetically-Manipulated (GMO) Food Ingredients

http://www.all-creatures.org/cb/a-gefood-ingred.html

 

 

Catégories

octobre 2016
D L M M J V S
« Sep   Nov »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Entrez votre adresse mail pour suivre ce blog et être notifié(e) par email des nouvelles publications.

Rejoignez 20 autres abonnés

Statistiques du blog

  • 27 603 hits
%d blogueurs aiment cette page :